Sens de deschidere usa | Usa de stanga vs Usa de dreapta

1
16966
Sens de deschidere usa
Magazin usi interior
usi de interior, usi exterior magazin online

Unul dintre criteriile de structurare ale usilor este sensul de deschidere al acestora, care poate fi: „de stanga” sau „de dreapta”. 

Exista cel putin doua versiuni despre cum se deschide o usa. Sensul de deschidere al usii este identificat cel mai simplu cu ajutorul pozitionarii balamalelor.

Sens de deschidere- usa de interior

Pentru a identifica sensul de deschidere, tot ce trebuie sa faceti este sa va aflati pe partea interioara a camerei si sa notati zona de montare a balamalelor. Daca acestea sunt instalate in partea dreapta a usii, atunci sensul de deschidere este de dreapta (INTERIOR-DREAPTA ). In caz contrar, daca balamalele sunt instalate in partea stanga, usa are deschidere de stanga (INTERIOR-STANGA). E simplu, nu?!

La nivel european, acest criteriu de clasificare este reglementat de standardul EN 12 519.

Sens deschidere pentru usile de interior

Identificarea sensului de deschidere al usii este o etapa importanta in procesul de montare a usii, in special daca optati pentru manere asimetrice.

Mai jos gasiti cateva modele de manere asimetrice comercializate de Grand Secret:

Model 1. Maner asimetric orientat spre dreapta, compatibil cu deschidere de dreapta.

www.grandsecret.ro

Model 2. Maner asimetric orientat spre dreapta, compatibil cu deschidere de dreapta.

www.grandsecret.ro

Sens de deschidere usa metalica cu deschidere spre interior

Cea mai intalnita deschidere a usilor metalice este – spre interior. Astfel, exista doua posibilitati de a identifica sensul de deschidere a usii.

  1. Pe baza pozitionarii balamalelor: cand va aflati in interiorul locuintei

Daca balamalele sunt instalate pe partea dreapta a usii, rezulta ca sensul de deschidere este de dreapta. In sens opus, daca balamalele sunt instalate pe partea stanga a usii atunci vorbim despre sensul de deschidere de stanga.

2. Pe baza pozitionarii manerului: cand va aflati in exteriorul locuintei

Daca manerul este pozitionat pe partea dreapta a usii (Reamintim! Cand va aflati in exteriorul locuintei), rezulta ca sensul de deschidere este de dreapta. In sens opus, daca manerul este instalat pe partea stanga a usii atunci vorbim despre sensul de deschidere de stanga.

Sens deschidere pentru usile metalice cu deschidere spre interior

Sens de deschidere usa metalica cu deschidere in exterior

Retineti ca in cazul usilor de intrare in casa/apartament ce au balamalele montate in exterior trebuie sa va asigurati ca produsul achizitionat va rezista impacturilor neautorizate. Pentru aceasta, va indemnam sa fiti atenti la existenta bolturilor (necesare pentru usile metalice cu deschidere in exterior), cunoscute si ca suruburi anti-detasabile. Acestea vor impiedica scoaterea usii odata ce balamalele au fost taiate.

Identificarea sensului de deschidere pentru usile metalice cu deschidere spre exterior se poate face dupa cum urmeaza:

Exemplu 1: Deschidere de stanga

In imaginea de mai jos balamalele sunt montate in exteriorul usii, pe partea stanga. In acest caz, usa se va deschide spre dreapta (din interior) si spre stanga (din exterior).

sursa: www.waldeck.ro

Exemplu 2: Deschidere de dreapta

In exemplul 2, balamalele sunt montate in exteriorul usii, pe partea dreapta. In acest caz, deschiderea se va face spre stanga (din interior) si spre dreapta (din exterior).

sursa: www.waldeck.ro

Cum influenteaza sensul de deschidere al usii?

Stabilirea corecta a sensului de deschidere va deveni baza viitoarelor alegeri in materie de usa de intrare in apartament, usa de intrare in casa/vila si usa de interior. De sensul de deschidere depind urmatoarele:

  • Manerele: acestea difera in functie de sensul de deschidere, in ideea de sens de montare si design corespunzator cu deschiderea (vezi mai sus despre manerele asimetrice);
  • Balamalele: in cazul usilor de interior, exista mai multe tipuri de balamale – de exemplu, balamalele de stanga/dreapta presupun frezarea foii de usa si a tocului usii in conformitate cu sensul de deschidere al usii. Astfel, o mica greseala poate duce la un dezechilibru estetic al usii;
  • Amenajarea interioara: in functie de sensul de deschidere va fi clar cum sa aranjati componentele de design din camere, in asa fel incat sa nu deranjeze la deschiderea usii;
  • Know-how: odata ce intelegeti cum se stabileste sensul de deschidere al unei usi, veti avea capabilitatea de a intelege consultantul din magazinul specializat de usi.

Spre exemplu: in imaginea de mai sus avem deschidere de dreapta, unde balamalele metalice sunt pozitionate in exterior.

Recomandari privind sensul de deschidere usa

Intrebarea pe care multi si-o adreseaza este daca aleg usa dupa sensul de deschidere disponibil sau invers? Depinde – aici vorbim despre preferintele fiecaruia.

Alte intrebari discutabile pe care ar trebui sa vi le adresati in cazul in care achizitionati o usa de intrare pentru apartament sau usa de intrare pentru casa/vila sunt urmatoarele:

  1. Usa se va deschide din interior spre exterior sau din exterior spre interior?
  2. Balamalele vor fi in exterior sau interior?

Pentru fiecare dintre aceste doua intrebari exista cel putin un raspuns si o explicatie concisa:

  • Prima intrebare tine in primul rand de preferintele fiecarui proprietar. Vorbim in primul rand despre obisnuita fiecaruia de a deschide o usa de intrare. In trecut, tendintele pozitionau pe primul loc deschiderea din interior spre exterior in cazul usilor de intrare pentru casa. Astazi insa, trendul accentueaza cealalta optiune, fiind mai comoda si utila. In cazul usilor de intrare pentru apartament, intervin interdictiile proprietarului blocului, dupa care trebuie sa va conformati.
  • In cazul celei de-a doua intrebare intervine siguranta pe care v-o doriti atunci cand achizitionati o usa de intrare, indiferent ca este destinata pentru casa sau apartament. O usa cu balamalele pozitionate in exterior este mult mai vulnerabila la spargeri decat o usa de intrare cu balamalele pozitionate in interior. Balamalele instalate in exterior pot fi usor taiate de catre infractori. Din acest motiv, va recomandam sa optati pentru o usa ce are bolturi (acele suruburi care fixeaza usa in cazul taierii balamalelor si nu permit scoaterea acestora).

usa ekoshpon

Ce sens de deschidere au usile dumneavoastra? Lasati-ne raspunsurile in comentarii si argumentati alegerea. Speram ca acest articol v-a fost util in intelegerea unui nou termen din industria usilor. Pentru orice intrebari sau/si sfaturi, nu ezitati sa ne contactati!

usi de interior, usi exterior magazin online

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here