Cum alegi ușile de interior potrivite pentru o casă în stil minimalist

Usa interior moderna pentru casa

        Te-ai gândit că amenajarea într-un stil minimalist se potrivește perfect nevoilor, preferințelor și stilului tău de viață. Dar design-ul minimalist nu se referă doar la eliminarea corpurilor de mobilier masive, estetică și funcționalitate ci și în alegerea atentă a detaliilor pentru a crea un aspect minimalist de ansamblu. Unul dintre detaliile la care trebuie să fii atent când vrei să-ți amenajezi locuința în acest stil se referă la alegerea ușilor de interior potrivite. Pe scurt, nu poți crea un aspect minimalist dacă păstrezi ușa pe care o ai acum, înainte de renovare.

        În rândurile următoare, vom discuta despre elementele importante ale unei amenajări minimaliste, dar și cum poți să alegi ușile de interior potrivite pentru acest stil de design interior.

Elementele unui design interior minimalist

Usa interior moderna pentru casa stil minimalist

        Filosofia din spatele design-ului minimalist este aceea de a trăi în mod practic, fără a fi înconjurat de foarte multe obiecte, adică simplist. Iată care sunt elementele care traduc în mod palpabil această ideologie:

1.    Spațiul deschis

        Stilul minimalist este bine cunoscut pentru planurile arhitecturale deschise, cum ar fi îmbinarea spațiului de living cu bucătăria și zona de dining, pentru a oferi o senzație de relaxare și libertate. Delimitările de spațiu prin folosirea unui perete fals, de exemplu, sunt utilizate doar atunci când este necesar și, de multe ori, sunt configurate astfel încât să păstreze senzația de plan deschis și nu să acționeze ca un element obstructiv.

2.    Forme și linii clare care ies în evidență

        Stilul minimalist se reflectă prin utilizarea formelor și liniilor clare, simple în detrimentul ornamentelor și/sau elementelor arhitecturale foarte detaliate și complexe.

3.    Paletă monocromatică

        Nu poți îmbina albastru cu mov pentru vopsirea pereților unei încăperi și să adopți un stil minimalist în același timp. Utilizarea unei palete monocromatice creează senzația unui spațiu deschis și a unei case mai mari, contribuind la aspectul elegant caracteristic stilului minimalist.

4.    Lumină naturală

        Acesta este un element adesea trecut cu vederea în amenajarea unei locuințe în stil minimalist. Unul dintre factori poate fi faptul că nu există posibilitatea permiterii luminii naturale să fie principala sursă de lumină a locuinței. Dar, lumina naturală este esențială pentru a crea senzația de spațiu deschis.

5.    Uși și ferestre minimaliste

        Ușile și ferestrele sunt elemente arhitecturale importante care, dacă sunt alese în mod corespunzător, pot să te ajute în îndeplinirea obiectivului de amenajare. Așadar, atunci când te gândești să alegi ușile și ferestrele pentru o locuință în stil minimalist, ia în considerare elementele și detaliile menționate anterior: linii fine și curate, paleta monocromă sau o culoare care să evidențieze nuanțele încăperii și inserțiile de sticlă pentru un plus de lumină naturală.

Alegerea ușilor de interior potrivite pentru stilul minimalist

Usa interior casa stil minimalist

1.    În funcție de culoare

        Atunci când alegi ușa de interior potrivită pentru stilul minimalist, trebuie să rămâi pe aceeași direcție în ceea ce privește culoarea acesteia și să nu combini cu nuanțe vibrante și puternice. În acest caz, poți alege o nuanță pastel din gama disponibilă culorilor potrivite pentru un stil minimalist.

        Nuanțele pastelate se combină într-un mod uimitor cu mobilierul, accesoriile și ornamentele din interiorul locuinței care sunt adecvate stilului minimalist. Ca urmare, vei crea un spațiu deschis, călduros și relaxant cu o ușă în culori pastelate.

        O altă opțiune pentru ușa de interior minimalistă poate fi aplicarea unor nuanțe mai întunecate și reci care să fie în contrast cu sentimentul călduros și primitor al spațiului din casă.

2.    În funcție de practicabilitate

        Atunci când vrei să-ți amenajezi casa în stil minimalist, trebuie să iei în considerare modul în care se deschide ușa. În acest caz, sunt preferate ușile glisante datorită faptului că nu ocupă foarte mult spațiu atunci când sunt lăsate deschise, dar și pentru că dau senzația unui spațiu mai larg, creând un efect de continuitate.

        Ușile glisante pot fi montate oriunde în interiorul casei fie că sunt montate pe un cadru instalat în podea, fie pe un cadru superior instalat deasupra spațiului destinat pentru ușă. Mai mult decât atât, dacă ai o terasă, poți face trecerea dintre interior și exterior cu ajutorul unei uși glisante în detrimentul uneia obișnuite.

3.    În funcție de materialul din care sunt concepute

        Ușile din lemn sunt o opțiune perfectă pentru un design interior minimalist și sustenabil în același timp. Există o gamă largă de uși din lemn pentru interiorul casei tale, dar este important să-ți îndrepți atenția către cele cu un design simplu. În plus, dacă simți nevoia de o pată creativă de culoare, poți aplica elemente estetice din metal sau sticlă pentru decorarea ușii, care să rămână în același ton minimalist.

        Totodată, poți alege o ușă din sticlă pentru completarea amenajării interioare în stil minimalist. Avantajul acestora este că permit trecerea luminii naturale mult mai ușor dintr-un spațiu în altul, mai ales dacă ai o cameră mai întunecată.

        Ia în considerare bugetul tău disponibil pentru amenajarea spațiului din casa ta într-un mod minimalist. Deși acest stil de design interior nu este atât de costisitor deoarece nu impune nevoia de a fi înconjurat de cât mai multe elemente decorative, obiectele calitative au un preț mai ridicat. Cu toate acestea, atunci când achiziționezi o ușă de interior de calitate, concepută cu atenție și măiestrie, cu siguranță te vei bucura de ea pentru mai mult timp, decât dacă ai alege să cumperi o ușă mai ieftină pe care va trebui să o schimbi în câțiva ani.