Abonează-te la Newsletter

Cum să alegi corect o ușă de interior?

Cum să alegi corect o ușă de interior? Usa de interior

Alegerea ușilor de interior poate fi o sarcină descurajantă în timp ce încercați să luați atât de multe decizii în timpul procesului de proiectare a unei case.

Ușile de interior nu numai că separă încăperi și spații, ci și oferă o intimitate. Adițional, acestea sunt o modalitate excelentă de a oferi stil și personalitate unui spațiu. Există multe lucruri de luat în considerare la alegerea ușilor de interior.

Ușa de interior trebuie aleasă cu multă atenție atunci când urmăriți ca aspectul casei fie recent construită, fie renovată să fie cel pe care vi-l imaginați. Înainte de a lua o decizie, trebuie să luați în considerare factori ca utilitate, calitate și bineînțeles design.

O greșeală pe care mulți o fac este alegera ușii de interior în principal pe baza aspectului estetic al acesteia- o ușă bună fiind de fapt aceea care face față mai multor criterii, începând de la calitatea finisajelor și terminând cu izolarea fonică și termică, siguranța și desigur funcționalitatea perfectă.

Ținând cont că majoritatea elementelor de decor ale casei pot fi înlocuite, modificate sau reamenajate mai ușor, ar trebui ca prioritatea fiecărui client să fie calitatea ușii, tâmplăriei și a parchetului, acestea fiind mai dificile de schimbat comparativ cu mobila, covoarele sau alte elemente decorative.

Mai jos găsiți elementele pe care trebuie să le luați în considerare în procesul de alegere a ușii de interior:

1. Izolarea fonică și termică

Pentru ca ușile interioare să poată izola termic spațiul camerelor este nevoie ca aceastea să aibă o grosime de cel puțin 40 mm. Pe de altă parte, izolarea fonică poate fi caracterizată ca fiind optimă dacă ușa prezintă cel puțin 28db, ea fiind structurată dintr-un panou tubular, panou HDF, lemn stratificat sau masiv, evitând opțiunea din fagure de carton.

2. Tocăria și feroneria– de calitate superioară

Un alt aspect al unei uși de interior care influențează decizia de alegere a acesteia este tocăria care trebuie să fie compusă din materiale de calitate superioară, rezistente și care nu sunt supuse riscului deformării, dar și din balamale ce conțin teflon și prindere în minim 3 puncte (2 prinderi pe toc și una pe blatul ușii). Recomandat este alegerea balamalelor produse de companii renumite.

3. Asortați ușa cu design-ul casei

Un alt aspect, pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când plecați la cumpărături este acela al îmbinării ușii de interior cu designul locuinței. Majoritatea designerilor pun un accent major pe acest criteriu, atunci când vine vorba de alegerea ușii potrivite pentru casă. În acest caz, este important să știți cu ce elemente decorative din locuință doriți să asortați ușa, ce culoare se potrivește cel mai bine și dacă doriți ca ușa să devină un element decorativ de sine stătător sau nu.

Dacă stilul predominant din interiorul casei este unul minimalist, atunci cu siguranță, ușa pe care trebuie să o alegeți trebuie să fie foarte simplă, oferindu-i spațiului un aspect curat și cald. Pe cealaltă parte, dacă locuința prezintă un design clasic, puteți opta pentru o ușă puțin mai neobișuită, impunătoare, însă care păstrează în același timp un aspect ordonat. Elementele decorative prezente pe suprafața ușii nu trebuie să fie foarte diversificate sau încărcate nici de această dată.

4. Culoarea și finisajul

Continuăm cu alte două criterii care trebuie luate în considerare în procesul de achiziționare a unei uși de interior. O ușă albă, de exemplu, este perfectă într-o combinație ce prezintă un stil minimalist, pe când, ușile cu decupaje de o nuanță închisă de lemn se potrivesc mai bine unui stil clasic.

Pentru a eficientiza procesul de alegere a culorii potrivite, trebuie să țineți cont de nuanțele pardoselei și a decorului din interior. Astfel, puteți opta pentru aceeași nuanță sau o alta compatibilă cu aspectul general. De exemplu, dacă preferați ușa de culoare albă, este recomandat să o asociați cu un parchet de o nuanță deschisă sau naturală, cum ar fi din stejar deschis. Ținând cont că alegerea ușilor de interior depind de culoarea pardoselii și celelalte finisaje ale pereților de decorurilor, întrebați un specialist câteva trucuri pentru ca spațiul de locuit să fie cel pe care vi-l doriți. În acest caz, o ușă interioară de culoarea albă se potrivește perfect cu finisaje viu colorate, dar și mobilierul în aceași paletă de culori.

5. Funcționalitatea

Un alt criteriu este funcționalitatea. O ușă de interior trebuie să completeze aspectele negative și pozitive ale încăperii. De exemplu, dacă spațiul are o dimensiune relativ mică sau dacă este foarte puțin luminat, puteți opta pentru ușile din sticlă sau cele cu inserții de sticlă (în cazul în care aveți nevoie de pătrunderea luminii). Un avantaj al ușilor din sticlă este ușurința de a fi personalizate în funcție de preferințele clientului. Adițional, acestea nu sunt etanșe comparativ cu ușile din MDF sau lemn.

6. Materialele utilizate la fabricarea ușii

Materialul preferat utilizat la fabricarea ușilor de interior este lemnul masiv, dar se optează adițional atât pentru materialul compozit, cum ar fi PAL-ul, MDF-ul, HDF-ul, cât și ușile celulare din carton. Avantajul ușilor din lemn masiv este desigur aspectul estetic al acestora. Partea negativă este modul de prelucrare, și anume, pentru ca ușa să fie perfectă de-a lungul anilor lemnul trebuie să fie pe atât de perfect uscat. Prin comparație, ușile din MDF sau HDF prezintă o componență mai ușoară și se bucură de același aspect estetic plăcut. Acestea din urmă pot fi îmbinate cu ușurință cu elementele decorative din casă, fiind disponibile într-o gamă largă de culori. Chiar mai mult, acestea se montează ușor, iar finisajele lor sunt fără nicio îndoială perfecte. Dezavantajul ușilor din MDF și HDF în comparație cu ușile din lemn masiv este faptul că acestea prezintă dificultate atunci când sunt zgâriate, neputând fi retușate foarte ușor. Nu se recomandă totuși instalarea ușilor celule- cele produse din carton, dat fiind faptul că ele nu asigură o izolație fonică corespunzătoare și nici nu au o rezistență în timp.

Alegerea vă aparține. Puneți în balanță criteriile relevante și alegeți inteligent. Fie că aveți un buget limitat, fie că nu, există cel puțin o ușă care vă va satisface preferințele.

Grand Secret Guard S.R.L. © 2019