Când vine vorba de a decide ce tip de ușă de terasă (en. patio door) doriți să instalați în casa dumneavoastră, credem că este mai bine să optați pentru o abordare mai clasică. Oferindu-vă garanția unui aspect estetic plăcut care nu se va demoda în viitorul apropiat, alegerea fie a ușii franceze, fie a ușii glisante va adăuga într-adevăr un plus fațadei din spatele casei dumneavoastră, oferindu-vă totodată accesul la grădină/terasă.

Bineînțeles, va trebui să apelați la o companie specializată de la care veți descoperi o mulțime de opțiuni, dar înainte de a face acest lucru, de ce să nu aflați cât de mult posibil despre cele două stiluri populare de uși de terasă, pentru a fi mai siguri de alegerea făcută?

Uși franceze sau uși glisante? Aceasta este întrebarea de astăzi.

Uși franceze vs Uși glisante: Funcționalitate

Când selectați ușile noi de terasă, unul dintre factorii pe care trebuie să-i luați în considerare este funcționalitatea produsului. Pentru confortul dumneavoastră, am enumerat câteva avantaje și dezavantaje ale unei uși francize, respectiv ale unei uși glisante.

Ușă franceză:

Avantaje- Presupune o metodă de funcționare recunoscută, ținânt cont că aceasta e atârnată pe balamale, fie în interior sau în afară, în funcție de alegerea dumneavoastră. De asemenea, acest model de ușă este ușor în termeni ai greutății, dar și a procesului de deschidere-închidere, deoarece balamalele iau această responsibilitate asupra lor.

Dezavantaje- Dacă balamalele nu sunt întreținute, ele pot fi zgomotoase și puțin rigide pentru a funcționa. De asemenea, dacă lăsați ușa deschisă în timpul unui vânt puternic, aceasta poate suporta unele modificări.

Ușă glisantă:

Avantaje– Este foarte ușoară în termeni ai greutății, dar și ai funcționalității, deoarece ușile rulează de-a lungul unei piste ghidate, ce susține întreaga greutate. Este o opțiune potrivită dacă în casă există membri mici sau/și cu forță redusă în brațe.

Dezavantaje- În cazul în care pistele (pe care rulează ușa) sunt deteriorate sau umplute cu murdărie, ușile pot fi foarte greu de deschis. Întreținerea și curățarea periodică sunt esențiale.

Uși franceze vs Uși glisante: Costuri

Costul de instalare a ușilor de terasă va juca întotdeauna un rol decisiv, unde designul este ales în cele din urmă, dar s-ar putea să fiți surprinși să aflați că există foarte puține diferențe între costurile ușilor franceze și ale ușilor glisante.

Desigur, va exista o listă aparent neunitată de factori care pot afecta costul final al produsului, de la alegerea materialelor hardware până la materialele utilizate și stilurile de geamuri. Rețineți faptul că cu cât mai multe panouri din sticlă doriți, cu atât este mai mare prețul total al produsului.

Uși franceze vs Uși glisante: Eficiență energetică

Eficiența energetică este o problemă care devine din ce în ce mai pertinentă astăzi, majoritatea proprietarilor căutând modalități de a reduce cheltuielile lunare, prin măsuri îmbunătățite de încălzire la domiciliu. O primă modalitate de a face acest lucru când alegeți o ușă de terasă este să atrageți atenția la stilurile de geamuri instalate.

Ușile franceze de terasă pot fi considerate puțin mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece panourile centrale de sticlă pot fi mai mici, fiind introduse în rame mai largi, în timp ce ușile glisante sunt create aproape exclusiv din panouri vitrate. Chiar și asa, nu uitați că punctul de mijloc între deschidere-închidere poate permite pătrunderea aerului!

Cu toate acestea, există o modalitate de a omite nevoia alegerii a celei mai buni uși prin selectarea unei sticle mai eficiente. În prezent, geamurile duble nu mai reprezintă singurele opțiuni disponibile pe piață, unde geamurile triple și chiar stilurile de sticlă izolate fonic sunt foarte populare, datorită creșterii eficienței energetice. Rețineți că aceste opțiuni vor adăuga noi costuri la factura finală.

Uși franceze vs Uși glisante: Spațiu

Având în vedere că atât stilul francez, cât și cel al ușii glisante prezintă o estetică de apreciat, similar ca modul de manevrare al acestora, fiind în același timp capabile de o eficiență energetică exemplară, probabil trebuie să abordăm designul atributelor pentru a face diferența între ele. O atenție importantă pentru mulți proprietari, în special pentru cei cu proprietăți mai modeste, va fi spațiul necesar pentru instalarea uneia dintre ușile în cauză. Acesta este într-adevăr un factor care face cu adevărat diferența dintre o ușă dublă franceză și o ușă glisantă.

Ușă franceză: Ușile de terasă franceze au, de obicei, un cadru mult mai larg, deoarece acestea trebuie să găzduiască balamalele și spațiul de balansare necesar ușilor. În cazul în care ușile se deschid spre interior, ele pot fi destul de incomode și, în funcție de cât de multe geamuri sunt instalate, ele pot părea ca și cum ar ocupa mai mult spațiu decât în realitate, datorită unei estetici semi-solide.

Ușă glisantă: Datorită unui mecanism elegant de operare, ușile glisante au nevoie de mult mai puțin spațiu decât ușile franceze și, ca atare, sunt foarte populare în rândul persoanelor care au o un spațiu restrâns pentru a le actualiza. Adițional, ușile glisante permit pătrunderea unui volum mai mare de lumină naturală decât ușile franceze, în special dacă optați pentru o ramă mai subțire.

Uși franceze vs Uși glisante: Securitate

Securitatea ușilor exterioare este întotdeauna o preocupare majoră, deoarece o ușă frumoasă nu asigură neapărat un nivel ridicat al securității. În cazul ușilor de terasă, securitatea trebuie să fie unul dintre factorii prioritari, ținând cont că acestea sunt formate majoritar din sticlă și sunt vulnerabile la spargere. Atât ușile franceze, cât și cele glisante au propriile avantaje și dezavantaje în termeni ai securității.

Siguranța ușilor franceze: În general, sunt considerate a fi destul de sigure, ținând cont că o ușă este fixată într-o poziție, pentru a forma o instalație sigură pentru ca cealaltă să fie încuiată. Aveți posibilitatea să alegeți dintr-o varietate de mecanisme de blocare, Cu toate acestea, geamurile de sticlă pot fi ușor de spart, dacă este selectat un panou simplu.

Siguranța ușilor glisante: Acestea sunt gândite a fi chiar mai bune decât ușile franceze din punct de vedere al securității datorită faptului că toate panourile sunt fixate pe o șină de alunecare. Nu există un loc "slab", deoarece întreaga instalație este o unitate securizată, care poate fi deschisă numai din interior. Elementul care vă poate da bătăi de cap este însăși sticla utilizată, însă dacă se folosește un geam triplu, va fi incredibil de greu ca infractorii sa îl spargă.

Uși franceze vs Uși glisante: Design

Spre final, dorim să atragem atenția la elementele estetice ale fiecărei uși. Având în vedere modul în care ușile franceze diferă de cele glisante, cu siguranță, acestea se potrivesc unor tipuri diferite de contexte.

Ușă franceză: Aceasta e excelentă pentru case mai tradiționale. De la casele de țară până la casele tradiționale de la oraș, ușile franceze au un aspect plăcut, ce nu se va demoda în viitorul apropiat, contribuind cu adevărat la aspectul coeziv al casei.

Ușă glisantă: Aceasta e cea mai potrivită pentru casele cu un aspect contemporan general. Având în vedere modul în care arată ușile glisante moderne, ele se vor integra perfect și dacă sunt instalate într-o proprietate tradițională. Ca parte a unei construcții noi, totuși, ele se vor integra mult mai ușor în contextul general al casei și vor sublinia un aspect mai raționalizat.

Fie că alegeți o ușă dublă franceză sau o ușă glisantă pentru fațada din spatele casei, aceasta se va încadra cu ușurință în contextul general al locuinței, conformându-se preferințelor dumneavoastră. În funcție de factorul prioritar (funcționalitate, preț, eficiență energetică, spațiu, securitate sau design), vă dorim să faceți alegerea corectă!