Izolarea fonică a ușilor -  o soluție pentru a scăpa de zgomot


Usa Exterior Izolata Fonic

        Împiedică zgomotele să pătrundă în locuința ta sau izolează fonic fiecare încăpere cu uși antifonate. Iată care sunt produsele care te pot scăpa de gălăgie și ce metode poți urma pentru a îmbunătăți proprietățile fonoizolante ale ușilor tale de interior sau de exterior.

        Fie că vrei să înceteze vacarmul de pe stradă sau de pe scara blocului, fie că îți dorești să te detașezi de zgomotele produse în celelalte camere ale casei, optează pentru izolarea fonică a ușilor. Astfel, poți lucra fără probleme de acasă sau te poți bucura de liniște în timpul orelor de odihnă și de relaxare.

       Mai mult, ușile antifonate pot fi o soluție optimă pentru o clădire de birouri sau pentru orice fel de spațiu de lucru. Acestea asigură desfășurarea ședințelor sau întâlnirilor cu scop profesional, fără zgomote nedorite din exterior și cu păstrarea confidențialității.Cele mai bune uși izolate fonic

        Materialele din care sunt realizate ușile și tocurile acestora pot avea proprietăți mai mult sau mai puțin fonoizolante. În plus, poți achiziționa produse care sunt prevăzute cu straturi suplimentare de protecție fonică. Spre exemplu, pentru împiedicarea pătrunderii murmurului continuu sau a sunetelor puternice din exterior, investește într-o ușă de intrare antifonată.

      Uși antifonate

         Acestea reprezintă cea mai bună variantă pentru limitarea poluării fonice. În general, au un strat intern fonoizolant, iar tocul, garniturile și pragul sunt realizate special pentru absorbția sunetului și împiedicarea pătrunderii zgomotelor.

       În funcție de producător și de model, ușile antifonate au o putere de reducție acustică de aproximativ 35-60 de decibeli (dB). Mai mult, citește recomandările noastre pentru alegerea ușilor de exterior și fă o achiziție inspirată.

      Uși din PVC

        Pot prezenta un grad bun de protecție fonică, datorită barierei de aer din interiorul profilelor PVC. De asemenea, spațiile interioare ale acestor uși pot fi umplute cu diferite materiale, precum spumă din polistiren sau spumă poliuretanică, cu rol de izolator termic și fonic. Mai mult, dacă dorești un model cu inserții de sticlă, alege o ușă cu geamuri termopan, cu cel puțin două straturi de sticlă.

      Uși din metal

        Ușile realizate din metal, precum oțelul sau aluminiul, pot avea proprietăți fonoizolante. La fel ca în cazul produselor din PVC, tamponul de aer format între panourile de metal are rol în atenuarea zgomotelor și, în plus, interiorul ușilor poate fi încărcat cu un strat suplimentar de protecție fonică.

      Uși din lemn

        Lemnul poate fi, la rândul lui, un material cu proprietăți fonoizolante bune. Pentru o protecție mai ridicată împotriva zgomotelor, alege uși de interior sau de exterior din lemn masiv. Pentru o mai bună izolare fonică, optează pentru o esență de lemn cu densitate cât mai mare: stejar, carpen, nuc, frasin, fag ș.a.


Usa izolata fonic


Modalități de izolare fonică a ușilor

        Dacă ai posibilitatea, achiziționează sau schimbă ușa de intrare sau cele de interior cu produse antifonate, astfel încât să beneficiezi de cea mai bună protecție fonică. Ca o alternativă, însă, iată câteva metode la care poți apela pentru a limita pătrunderea zgomotelor nedorite în locuință sau în fiecare cameră în parte.

      Izolarea cadrului

        Sunetele pot pătrunde fără dificultate prin cadrele ușilor, așa că este nevoie de izolarea fonică a acestora. În cazul profilelor PVC sau metalice, acestea pot fi umplute cu spumă sau cu alte materiale cu efecte fonoizolante.

        Pentru cadrele din lemn se pot atașa o bandă sau garnituri de etanșare speciale pentru montarea ușilor și a geamurilor. De asemenea, asigură-te că spațiul dintre tocul ușilor și perete este izolat corespunzător. Spre exemplu, poți completa și acoperi cu spumă poliuretanică golurile dintre cadrul ușilor și ziduri.

      Izolarea pragului

        Pentru a izola pragurile din PVC sau din profile metalice poți umple spațiile cu material fonoizolant. Mai mult, poți opta direct pentru un prag antifonat sau pentru unul automat dublu, care să asigure o protecție fonică ridicată.

        O altă variantă ar fi utilizarea unui mic truc: montarea unui prag izolator din spumă sau din PVC moale, simplu sau dublu, în culoarea ușii. Acesta poate fi autoadeziv și se lipește de marginea inferioară a ușii.

      Izolarea fonică a foilor de ușă

        Din cauza suprafeței extinse, cea mai mare sursă de pătrundere a poluării fonice este foaia de ușă. Cu cât este mai subțire și dintr-un material slab fonoizolant, cu atât mai mare este deranjul fonic. Pentru a îmbunătăți proprietățile de absorbție a sunetelor sau de reducere a decibelilor, poți recurge la antifonarea ușii sau la capitonarea acesteia.

        Ușile din PVC sau cele metalice pot fi umplute cu un strat fonoizolant. Antifonarea acestora trebuie realizată cu mare atenție, în special dacă se folosește spumă poliuretanică. Materialul are o putere mare de expansiune și, dacă nu este aplicat corespunzător, poate deforma foile ușilor. Acest procedeu se poate realiza treptat, până se obține umplerea uniformă.

        Capitonarea constă în aplicarea unui strat pe foaia din interior a ușii. Este preferată pentru modelele de la intrare, realizate din lemn. Asigură atât protecția termică eficientă, cât și limitarea poluării fonice. Se poate realiza cu diferite materiale: spre exemplu, poți pune umplutură din burete, acoperită cu piele sintetică, pe care o fixezi cu ajutorul cuielor pentru capitonat. 

        Izolarea fonică a ușilor sau achiziționarea unor produse antifonate reduce nivelul de zgomot din locuință. Consultă gama variată de uși de pe grandsecret.ro și alege modelul potrivit pentru tine.