Cum alegi tipul de parchet potrivit pentru incalzirea in pardoseala

Parchet incalzire pardoseala

        Incalzirea in pardoseala are multe beneficii, precum confortul si distributia uniforma a caldurii. Eficienta crescuta a acestui sistem este data si de alegerea unui parchet potrivit, care sa permita un transfer de caldura optim si sa reziste bine in timp. Descopera ce tipuri de parchet sunt recomandate, care sunt criteriile de selectie si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru un montaj corect.  

Tipuri de parchet potrivite pentru incalzirea in pardoseala

        Pentru incalzirea in pardoseala se preteaza atat parchetul din lemn natural, stratificat, cat si cel laminat. Lamelele din lemn masiv pot reprezenta o alternativa pentru acoperirea podelelor cu sistem de incalzire, insa trebuie selectate si montate cu atentie.

      Parchet stratificat

        Parchetul din lemn stratificat este o alegere foarte buna pentru locuintele cu incalzire in pardoseala. Acest tip de parchet este format din mai multe lamele din lemn de diferite esente. Sunt recomandate variantele dublustratificate si triplustratificate, pentru ca au o durabilitate extinsa si isi mentin forma o perioada indelungata, chiar si cand sunt expuse la caldura.

      Parchet laminat

        In functie de specificatiile tehnice, parchetul laminat poate fi potrivit pentru incalzirea in pardoseala. Este realizat din materiale sintetice, care se aseamana foarte mult cu lemnul. De asemenea, reprezinta o varianta mai avantajoasa financiar decat parchetul din lemn natural si rezistenta este una buna.


Criterii de alegere a parchetului

        Parchetul pretabil la incalzirea in pardoseala trebuie sa indeplineasca anumite specificatii tehnice, astfel incat sa asigure un transfer de caldura optim si sa nu se deformeze in timp. De regula, producatorul specifica daca lamelele sunt potrivite pentru sistemele de incalzire in pardoseala pe baza de apa sau de energie electrica. Iata ce criterii trebuie sa urmaresti cand achizitionezi parchetul.

      Rezistenta si conductivitate termica

        Rezistenta termica (R) la transmisia caldurii reprezinta capacitatea materialului de a izola termic si se modifica in functie de grosime. Astfel, acest parametru R trebuie sa fie cat mai mic, de pana in 0,15 m²K/W, pentru un parchet cu rezistenta scazuta la transferul de caldura.

        In schimb, coeficientul pentru conductivitate termica reprezinta capacitatea unui material de transmisie a caldurii. Acesta trebuie sa aiba valori cat mai mari, masurate in W/mK, astfel incat lamelele de parchet sa fie compatibile cu incalzirea in pardoseala.

      Stabilitate dimensionala

        Stabilitatea dimensionala poate fi determinata in functie de cantitatea de umiditate si de capacitatea parchetului de a rezista la umezeala. Un material stabil dimensional rezista mai bine in timp si isi pastreaza dimensiunile indiferent de conditiile la care este supus. Gradul de umiditate optim poate fi cuprins intre 10 si 30%, conform unor parametri specifici, precum esenta lemnoasa si provenienta acesteia.

      Grosime

        Rezistenta termica este influentata de grosimea lamelelor, ceea ce inseamna ca un parchet mai gros permite sa treaca mai putina caldura. Totusi, nu trebuie sa alegi cea mai subtire varianta, pentru ca aceasta nu rezista un timp indelungat la variatiile de temperatura. Cauta modele de parchet cu o grosime de cel putin 8-10 milimetri, adaptate la nivelul de trafic si rezistente la actiunea caldurii.

      Material

         Nu orice tip de material se preteaza pentru incalzirea in pardoseala. Acesta trebuie sa ofere un coeficient ridicat pentru conductivitatea termica, dar si o stabilitate dimensionala optima. De exemplu, te poti indrepta spre parchetul din bambus, fag si stejar european sau spre lamelele sintetice.

      Durabilitate

      Parchetul din lemn natural triplustratificat poate avea cea mai buna rezistenta in timp, insa ia in considerare raportul calitate-pret, preferintele si nevoile tale atunci cand alegi modelele pentru sistemul de incalzire.

      Lungimea lamelei

        Pentru incalzirea in pardoseala sunt recomandate lamelele mai scurte, pentru ca prezinta un risc scazut de a se deforma sub actiunea caldurii si a umezelii. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont mai intai de grosime, de material si de rezistenta parchetului.Montarea parchetului pentru incalzirea in pardoseala

        Inainte de a monta parchetul, asigura-te ca incalzirea in pardoseala functioneaza perfect. Procesul de pornire si de verificare a sistemului de incalzire si a rezistentei sapei poate dura mai multe zile.

        Dupa curatarea in prealabil a suprafetei de orice reziduu, lamele de parchet pot fi asezate pe un substrat, cum ar fi o folie de protectie pentru incalzirea in pardoseala. De asemenea, acestea pot fi montate cu ajutorul unui adeziv, insa investeste intr-un produs de calitate, cu o rezistenta buna in timp la variatiile mari de temperatura.

     Pe parcusul asamblarii parchetului ar trebui mentinuta o temperatura constanta a sistemului de incalzire in pardoseala si un grad optim de umiditate, in functie de tipul lameleleor si de recomandarile producatorului.

        Alege parchetul stratificat sau cel laminat adecvat incalzirii in pardoseala si care sa se potriveasca preferintelor tale. Mai mult, iata cum poti asorta usile de interior cu stilul parchetului si al intregii locuinte, pentru a te bucura o amenajare unitara si placuta.