Abonează-te la Newsletter

MDF vs Lemn Masiv: Ce ar trebui să alegeți pentru casa dumneavoastră?

În bătălia dintre MDF și lemnul masiv, cea de-a doua variantă este, evident, câștigătorul aici, nu? Aceasta este percepția cea mai comună atunci când vine vorba de compararea dintre cele două materiale utilizate la fabricare ușilor. Lemnul este văzut ca un material puternic și robust, în timp ce MDF este adesea privit ca o alternativă slabă și ieftină. Adevărul este că ambele opțiuni au argumente pro și contra. În ciuda percepției populare, lemnul nu este întotdeauna alegerea  cea mai potrivită; în unele situații MDF ar putea fi cel mai bun material.

Pentru proprietarii care construiesc sau realizează renovări, cunoașterea diferenței dintre cele două materiale și caracteristicile fiecăruia este esențială. Mai jos, vom analiza atât lemnul MDF, cât și lemnul masiv, menționând avantajele și dezavantajele acestora.

Lemnul masiv

Lemnul masiv a fost materialul principal pentru mobilier timp de milenii. În calitate de definiție, lemnul masiv face referire la cheresteaua naturală, în timp ce termenul "lemn prelucrat" se referă la alte tipuri de materiale pe bază de lemn, cum ar fi MDF. În timp ce lemnul masiv este format numai din lemn, lemnul prelucrat este un amestec de lemn natural, furnir, fibre, rășină și adezivi.

Avantajele lemnului masiv

Rezistență și durabilitate - Lemnul masiv este impresionant de puternic și robust. Dacă sunteți în căutare de a cumpăra ceva care va dura zeci de ani, mobilierul din lemn masiv este perfect. Datorită rezistenței sale, lemnul masiv a fost folosit în întreaga lume pentru a servi ca material de bază la construirea clădirilor și chiar poduri. Desigur, diferite tipuri de lemn au nivele diferite de rezistență. De exemplu, stejarul este mai puternic și va dura mai mult decât cedrul.

Estetica - În ceea ce privește aspectul, lemnul masiv este de neegalat în frumusețe. Acesta are o granulație frumoasă, fapt care rezultă într-un mobilier foarte fin și plăcut vizual. Dacă estetica și stilul reprezintă o prioritate majoră pentru dumneavoastră, lemnul masiv este, fără îndoială, o alegere solidă. Dar, la fel ca rezistența și durabilitatea, diferitele tipuri de lemn au calități estetice diferite. De exemplu, în timp ce stejarul roșu este mai puternic decât stejarul alb, stejarul alb este folosit mai frecvent pentru că este mai plăcut din punct de vedere estetic.

Personalizare - atunci când se utilizează lemnul masiv, mobilierul poate fi personalizat în numeroase moduri, cum ar fi forma, finisajul și culoarea.

Valoare - ușile realizate din lemn masiv tind să aibă un preț mai mare decât cele fabricate din lemn prelucrat, deși în unele cazuri mobilierul MDF poate fi destul de scump. Pentru proprietarii care doresc să obțină un preț mai bun, trebuie să rețineți că adăugarea unor elemente din lemn masiv poate crește prețul.

Varietate - există numeroase tipuri de lemn, fiecare având diferite caracteristici tehnice, costuri și aspect. Folosiți-vă de acestea și încercați să combinați diferite pete, finisaje sau alte elemente pentru a obține produsul final dorit.

Dezavantajele lemnului masiv

Umiditate - în stare neterminată, lemnul nu este impermeabil. În timp ce lemnul mai puternic, cum ar fi stejarul roșu, poate rezista expunerii la umiditate constantă, cele mai multe tipuri de lemn se vor deteriora. Pentru a proteja lemnul, trebuie aplicată o finisare impermeabilă.

Îndoire și crăpare - lemnul tinde să se extindă și să se contracteze odată cu schimbările de temperatură și umiditate. Acest lucru face ca mobilierul din lemn masiv să se răsucească sau chiar să crape atunci când este expus fluctuațiilor de temperatură și umiditate. Cracarea poate fi și mai evidentă atunci când lemnul este vopsit. Cu timpul, producătorii de lemn au dezvoltat metode și tehnologii de artizanat care minimizează deformarea și crăparea.

Infestarea cu insecte - Lemnul masiv este mai vulnerabil la paraziți/dăunători decât lemnul prelucrat. Este necesară întreținerea regulată și finisarea corectă pentru a păstra lemnul bine protejat.

Lemnul MDF

Pentru persoanele care preferă o alternativă mai ieftină, dar totuși puternică pentru lemnul masiv, există MDF. Ce este lemnul MDF?

MDF este o abreviere pentru un tip de lemn prelucrat. Numele complet este fibră de mică densitate. MDF constă din panouri subțiri din fibră de lemn, rășină și ceară. Când vine vorba de lemnul prelucrat, MDF este adesea considerat superior lemnului placat, fiind mai dens, mai puternic și mai durabil. Din aceste motive, are aproape la fel de multe aplicații ca lemnul masiv.

Mulți proprietari tind să nu ia în considerare lemnul MDF pe baza percepției că acesta funcționează prost în comparație cu lemnul masiv. Dar, așa cum am menționat la început, atât lemnul masiv cât și MDF au avantaje și dezavantaje. Există situații în care MDF este alegerea potrivită pentru casa dumneavoastră.

Înainte de a stabili avantajele și dezavantajele MDF-ului, este important să rețineți că există diferite tipuri de lemn prelucrat. Acestea variază în funcție de densitate, dimensiune, tip de adeziv, umiditate, specii de lemn și grosime. Cu cât placa MDF este mai groasă și mai densă, cu atât prețul este mai mare.

De ce să alegeți uși din MDF?

Lemnul MDF este utilizat în cea mai mare parte ca material de bază al ușilor dulapurilor. Există mai multe motive care susțin această alegere.

Lemnul MDF nu se răsucește sau sparge. Similar ca alte tipuri de lemn, acesta se extinde și se contractează atunci când există fluctuații ale temperaturii și umidității. Acest lucru se datorează faptului că placa de lemn, datorită structurii sale, se mișcă unitar. Chiar și cu modificări extreme ale umidității și temperaturii, nu trebuie să vă faceți griji pentru eventualele deteriorări ale ușilor.

Lemnul MDF este realizat din particule foarte fine, ceea ce înseamnă că nu creează granulație dură vizibilă. Acest lucru are ca rezultat un finisaj curat și fin, mai ales atunci când este vopsit. Dacă aveți de gând să vopsiți ușile dulapului, vă recomandăm să optați pentru MDF și nu lemn masiv.

Un alt atu este ușurința de personalizare de care dă dovadă lemnul MDF. Ușile din MDF vin într-o mare varietate de stiluri. Datorită structurii sale, lemnul MDF poate fi tăiat și forat în multe moduri diferite, fără nici un fel de deteriorare. De asemenea, cu ajutorul tehnologiilor moderne în termeni de prelucrare a lemnului, panourile din MDF pot avea un finisaj identic cu cel al lemnului masiv - veți obține astfel același rezultat cu costuri mai reduse. Vă doriți un design clasic sau modern? MDF-ul e alegerea perfectă pentru a vă satisface așteptările. Vă doriți un design prețios al ușii? MDF-ul este și în acest caz opțiunea ideală pentru a transpuse ideile în realitate.

Unele panouri au o rezistență mai bună la apă. Dacă intenționați să utilizați MDF în spații cu umiditate ridicată, cum ar fi baia, puteți obține plăci din MDF care au fost făcute special pentru a fi foarte rezistente la apă.

Lemnul MDF este disponibil în dimensiuni mai mari decât lemnul masiv. Dacă aveți un proiect care necesită o bucată mare de lemn fără etanșare, MDF este alegerea recomandată.

În cele din urmă, lemnul MDF este adesea mai ieftin decât lemnul masiv, dar este încă la fel de puternic și poate dura destul de mult cu o întreținere corespunzătoare.

Din păcate, însă, lemnul MDF poate fi ușor zgâriat și nu poate fi reparat după aceasta. Acest lucru este diferit de lemnul masiv, care poate fi șlefuit pentru a elimina orice deteriorare la suprafață. În plus, lemnul MDF nu reacționează foarte bine atunci când este expus la căldură extremă deoarece materialele utilizate la crearea acestuia pot fi deteriorate. Acesta este motivul pentru care lemnul MDF nu este o alegere întocmai potrivită pentru ușile exterioare.

De ce să alegeți uși din lemn masiv în loc de uși de interior din MDF?

Prețul nu ar fi cel mai bun argument în cazul curent. Noi, în schimb, vom pune accent pe calitatea lemnului masiv. Naturalețea materialului îi conferă ușii de interior din lemn masiv un aspect elegant, fin și cald. Nu vă așteptați ca ușile de interior din furnir natural să aibă un finisaj impecabil, întrucât imperfecțiunea este dovada faptului că într-adevăr ușa este furniruită natural.

Recomandăm ca ușile de interior să includă în structura ramei obligatoriu lemn masiv. Acest aspect va asigura durabilitatea produsului și rezistența la ciclurile de deschidere-închidere. De asemenea, o structură solidă garantează fixarea corespunzătoare a balamalelor ușii, astfel încât foaia de ușă să nu suporte modificări în timp, iar balamalele să funcționeze în conformitate cu durata de viață a ușii de interior.

Întreținute corect, ușile de interior din lemn masiv vă vor servi pe o perioadă îndelungată de timp.  Este o investiție costisitoare însă, una bine meritată.

MDF vs Lemn masiv: Concluzie

Ambele tipuri de lemn sunt bune și nu putem declara câștigător pe niciunul dintre ele. Acest lucru se datorează faptului că ambele opțiuni au argumente pro și contra. Există situații în care un tip de lemn este mai bun decât celălalt. Dar când vine vorba de ușile dulapurilor (sau ușile din spațiile cu umiditate), vă recomandăm MDF-ul. În acest context, oferă mult mai multe beneficii decât lemn masiv.

Copyright © 2014-2021 Grand Secret Guard Srl, CUI: 27574625, Reg. Com. J40/19418/2017